Limburg Wine
Valtellina Wine Trail reis 2024

Valtellina Wine Trail reis 2024

Wijnreis naar Valtellina Wine Trail event

Ontdek de Valtellina vallei en proef de lokale gerechten Pizzocherri, Sciatt of Bitto kaas. drink de lokale Valtellina wijnen, gemaakt van de Nebbiolo druif of geniet gewoon van het prachtige bergachtige gebied gelegen in het Noorden van Itali, dus kom mee naar de Valtellina Wine Trail! Deze sportieve wijnreis vindt plaats van woensdag 6 t/m zondag 10 november.

Het jaarlijkse topevent door de wijnterassen van Valtellina dat je meegemaakt moet hebben. Je kunt kiezen om te wandelen (14km) of hardlopend deze prachtige route te ervaren. Lees hieronder meer over het evenement, gebied en programma.

De wijnterrassen van Valtellina ontdekken.

Valtellina is een wijngebied in het noorden van Italië, het maakt een mooie bocht vanaf het noorden van het Comomeer naar Bormio. Aangezien deze bocht zicht afspeelt tegen de uitlopers van het Bernina massief betreffen het steile wijngaarden die aangelegd zijn in terrasvorm. Deze terrassen kun je zelf ontdekken met ons, maar niet alleen deze paden. Ook het culinaire aspect zal niet ontbreken. Kom met ons mee met deze wijnreis en ontdek lokale gerechten als pizzoccheri en Sciatt.

Valtellina Wine Trail

Hardlopen

Voor de hardlopers is er bij de Valtellina Wine Trail de keuze uit 3 mooie afstanden: 42, 21 en 13km. Ben je topfit en ben je gewend aan het lopen van langere trails in de Ardennen, dan is de marathon een geschikte uitdaging. De andere afstanden (13 en 21km) blijken echter in de praktijk ook een flinke uitdaging. Kortom een parcours dat niet mag worden onderschat.

Wandelen

Bij de organisatie van de Wine Trail hebben ze ook gedacht aan de minder snellen onder ons. De 13km mag je ook wandelend doen. Een geweldige route over de Sassela wijnroute, waarbij je onderweg ook echt de kans hebt om de lokale wijnen te proeven, iets dat je tijdens het hardlopen niet snel zult ervaren. Gelukkig is het beperkt tot 3 wijnboeren, anders zou de tocht weleens langer kunnen uitvallen 😉. Enkelen van ons liepen deze 13km en we deden er met een normaal wandeltempo ruim 3u over, dus het zegt wel iets over de zwaarte van de route. Ruim 3uur volop genieten van prachtige vergezichten, mooie wijngaarden, steile bergpaadjes, trotse wijnmakers en lokale bevolking.

Wijnfeest

Voor de wandelaars en hardlopers eindigt het avontuur op de Piazza Garibaldi in Sondrio. De organisatie verzorgt je nadien erg goed. Je krijgt een flinke portie pizzoccheri en tafelwijn uit de regio. De sfeer is gezellig in de grote tent en het ultieme moment om samen de ervaringen met elkaar te delen.

Dafne van der Meer: “Het was een fantastische trip met als hoogtepunt de afterparty ðŸ¤£ Of toch de marathon ðŸ¤­ Of de wijnproeverijen?”

wijnreis

Klinkt bovenstaande geweldig en zou je graag meegaan met deze te gekke wijnreis in november, dan lees verder wat we nog meer in het wijnvat hebben voor jullie tijdens ons verblijf in Sondrio

Arrangement

We verblijven in Hotel Europa in Sondrio. Sondrio is het centrale punt van Valtellina en aankomstplek van de Wine Trail. Het hotel ligt op 300 meter van de finish, dus je hoeft niet ver meer te lopen na je inspanning. Het verblijf is inclusief ontbijt. Daarnaast is op aankomstdag een welkomstdiner inbegrepen. Natuurlijk kan een wijnproeverij niet ontbreken van de heerlijke Valtellina ‘nebbiolo delle Alpi’ wijnen. 

Nanda Harings: “Genoten van een paar mooie, gezellige dagen in Sondrio. Wandelen door de wijngaarden, wijnproeven, veel gezelligheid en als toetje de Valtellina winetrail 21km met 922 stijgingsmeters. Gezellige mensen leren kennen.”

Programma

Woensdag 6 november

Aankomst Sondrio. Je reist op eigen gelegenheid.

We verblijven in Hotel Europa in Sondrio, de finishplaats van de Valtellina WineTrail. De finish ligt op 300m van het hotel.

Vanaf 15:00 kun je inchecken. Na het inchecken, gaan we in een restaurant genieten van een welkomst diner.  

Donderdag 7 november

Na het ontbijt verzamelen we om naar het trein station te lopen. We nemen de trein naar Bianzone, waar we verwacht worden voor een rondleiding en proeverij bij wijnhuis Triacca. Voordat we daar arriveren wandelen we eerst nog een mooie passage over de wijnroute.

Rond het middaguur worden we verwacht bij het wijnhuis, waar we ontvangen worden met een drankje, een rondleiding in de kelders krijg en vervolgens een wijnproeverij met bijpassende lunch krijgen. Na de lunch gaan we een prachtig stuk van de route lopen, zodat we een echte impressie krijgen van het soort parcours we zullen lopen tijdens het evenement. 

Nadat we met de trein terug komen in Sondrio, gaan we het startnummer en het give-away pakket op halen.

De avond is vrij in te vullen

Vrijdag 8 november

De vrijdag is een vrije dag.

Optioneel: hardlopend of wandelend vanuit Sondrio een deel van het parcours verkennen.

‘s Avonds diner in Sondrio (op eigen kosten).  

Zaterdag 9 november

Het is zover, je mag op pad tijdens de Valtellina WineTrail .

13 (wandelen of hardlopen)-21-42km

Vooral de 14km is ideaal als je veel wijn wilt proeven onderweg, omdat je deze kunt wandelen en er op 4 plekken een wijnhuis wordt bezocht waar men wijn kan proeven. Dit is tijdens het hardlopen van de 21 en 42km beperkt.

After Race party

Vanuit de organisatie is er na afloop een hapje eten beschikbaar in de finishtent en is er daarnaast een super gezellige Wine Trail party. Hier zijn we altijd prominent aanwezig en is de ideale afsluiter van onze reis naar Valtellina

Zondag 10 november 

Ontbijt en uitchecken Hotel.

Claudia Lenzen: “Super dagen gehad in het mooie Sondrio🇮🇹☀️ Valtellina Wine Trail wat was je weer prachtig🤩
Wijnproeverijen bezocht en op zaterdag de mooie Valtellina Wine Trail gelopen🍷🏃‍♀️🍇 We hebben genoten☺️

Prijs: €695 per persoon

Inbegrepen:

  • 4 overnachtingen in Hotel Europa te Sondrio inclusief ontbijt.
  • Welkomstdiner op woensdagavond in Sondrio*.
  • Gegarandeerd startnummer Valtellina WineTrail (inclusief fles wijn en t-shirt)
  • Wijnproeverij inclusief lunch op mooie locatie.
  • Parcoursverkenning voor de liefhebber. 
  • Een Limburg Wine Trail contactmoment met de hele groep. Die dag krijg je ook een leuke attentie mee naar huis!
  • Begeleiding van wijnspecialist en kenner van de regio.

*Diner is het hoofdgerecht, exclusief bijgerechten en drank.

U reist op eigen gelegenheid naar Sondrio. 

Aanmelden en voorwaarden reis

Ga naar de voorwaarden voor informatie over de reis en hoe aan te melden.

Reisverslagen van deelnemers van eerdere edities:

Mooi verslag van Jeroen Degen op zijn wijnweblog waarop je ook leest over zijn deelname aan de Trail del Moscato wijreis

Lees het prachtig reisverslag van de reis in 2021 door Nanda Harings