Limburg Wine
Valtellina Wine Trail november 2021

Valtellina Wine Trail november 2021

Valtellina Wine Trail reisverslag 2021

Door: Nanda Harings

In november 2021 kreeg ik de kans om mijn voorliefde voor hardlopen, wijn en Italië te combineren. Een paar dagen weg samen met mijn lief en een groep gelijkgestemden. Wat heb ik me bevoorrecht gevoeld om deze mooie en gave beleving mee te mogen maken! De reis blijkt goed georganiseerd. Op het aanmeldformulier staat helder en duidelijk wat aangeboden wordt. Eventuele vragen vooraf en ook ter plekke kunnen aan Patrick gesteld worden, hij geeft antwoord of gaat samen met jou op zoek naar het antwoord. Zijn passie voor wijn en hardlopen zijn duidelijk voelbaar hetgeen een aanstekelijk enthousiasme met zich meebrengt. Lees hieronder een korte impressie van mijn ervaring per dag.

Woensdag 17 november, de aanreisdag

Iedereen reist op eigen gelegenheid naar Sondrio waar we elkaar ontmoeten in het hotel. Zodra we de bergen tegenmoet rijden valt mijn oog op de prachtige kleurenpracht van de bomen op de berg. Het is duidelijk het seizoen van de herfst. De zon laat de kleuren groen, geel, oranje en rood met elkaar afwisselen en boven op de bergtoppen is verse sneeuw zichtbaar. Alleen al van dit plaatje maakt mijn hart een sprongetje.
Niet veel later laten ook de eerste wijngaarden zich zien. Het hotel bevindt zich aan de rand van het centrum van Sondrio, vlakbij de finish van de Valtellina Wine Trail. Aan de andere kant de bergen met de wijngaarden op loopafstand. Na de reis is het heerlijk om hier op adem te komen en te genieten van het welkomstdiner bestaande uit voor-, hoofd- en nagerecht, vergezeld van de huiswijn. Na het avondeten maken we een wandeling door het centrum van Sondrio. Een aantal van ons bezoekt nog een lokale wijnbar terwijl de rest, vermoeid van de reis, op bed ploft.

Donderdag 18 november

Na het ontbijt in het hotel wandelen de liefhebbers de bergen in. Al snel lopen we door de wijngaarden en over een stuk van het parcours van de Valtellina Wine Trail. Het is hier prachtig.

We worden op tijd bij het hotel terug verwacht, want we gaan met eigen vervoer naar Casa Vinicola Triacca, een lokaal wijnhuis. Het wijnhuis is gevestigd in een voormalig klooster en ligt in de bergen tussen de wijngaarden. Genietend van het uitzicht en het zonnetje wordt de eerste wijn aan ons geïntroduceerd. Na de start met een frisse witte wijn, krijgen we een rondleiding door de wijnkelders en de productieruimte. Vervolgens worden we meegenomen naar een mooie zaal waar we een uitgebreide lunch nuttigen met lokale gerechten. Bij elk gerecht wordt een nieuwe wijn geschonken. Na de lunch besluiten we eerst nog een stukje te wandelen alvorens we in de auto stappen om terug te rijden naar het hotel.

Het diner nuttigen we in een restaurant in Sondrio. Waar we ook de startnummers voor de Valtellina Wine Trail ophalen.

Vrijdag 19 november

Een dag om vrij in te vullen. We besluiten om naar de start van elke afstand te gaan, zodat we weten waar we morgen moeten zijn. Zo rijden we naar het stadium van Chiuro en door naar Tirano waar de start van de marathon is. Hier lopen we ook wat door het dorp.

Terug in Sondrio lopen we ook naar het treinstation. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Zaterdag 20 november, Valtellina Wine Trail

De groep verdeelt zich over de 3 afstanden en iedere groep gaat zijn eigen weg. De 12,5 km mag ook gewandeld worden. Dat is fijn! Zo is het een gezamenlijke beleving voor jou en je partner, ook al loop je niet beiden hard. Je treft elkaar bij de finish. Elke afstand finisht op dezelfde plek in het centrum van Sondrio.

Zelf loop ik de halve marathon. Wat een beleving! Met de trein rijden we naar Chiuro. De start, het stadium, bevindt zich op korte afstand lopen. Een tas met kleding kan ik afgeven en deze wordt vervoerd naar Sondrio waar ik hem na de finish kan ophalen.

De eerste kilometer lopen we in een slang de bergen in. Voor mij zie ik de mensen achter elkaar omhoog slingeren. Al snel komt er ruimte en op sommige stukken waan ik mij zelfs de enige loper op het parcours. Aan verzorgings- en drinkposten geen gebrek. De te beklimmen bergen zijn pittig en het merendeel wandel ik omhoog, rennen lukt hier echt niet. Eenmaal boven geniet ik eerst van de vergezichten en de wijngaarden om vervolgens verder te rennen. We rennen zelfs door de wijngaarden over smalle paadjes. Door wijnkelders waar de geur van de druiven, wijn en vaten mijn neus binnendringt. Door diverse dorpjes en over muilezelpaden. Overal staan enthousiaste Italianen me aan te moedigen en te supporteren.

We rennen zelfs door de wijngaarden over smalle paadjes. Door wijnkelders waar de geur van de druiven, wijn en vaten mijn neus binnendringt. Wat een beleving, wat gaaf dit!

De laatste kilometer ren ik Sondrio in en ook hier is de enorme menigte heel enthousiast. De lopers van de 12,5 km moedigen mij de laatste meters aan. Moe en voldaan kom ik over de finish, onder de indruk van alles wat ik gezien, geroken en gehoord heb. Trots neem ik mijn leistenen plak (van de lokale steensoort) in ontvangst.

Nadat de meesten van ons gefinished zijn en we ons hebben opgefrist in ons hotel dat om de hoek ligt, gaan we terug naar het plein waar de finish is. Daar staat een grote tent waar een pasta party is. Iedere deelnemer heeft een pasta bon ontvangen. Ik ben onder de indruk van hetgeen ik mag ontvangen. Het lokale pasta gerecht wordt vers in deze tent bereid en ik krijg een flinke portie. Dit wordt vergezeld van een broodje, een snee krentenbrood, een appel, bressola en een volle beker wijn. Op de tafels staat tafelwater en de wijn mag oneindig worden bijgevuld.
Nadat iedereen heerlijk gegeten heeft, sluiten we deze mooie beleving af in een lokale wijnbar waar de wijn rijkelijk vloeit.

Moe en voldaan ga ik die avond slapen om de volgende ochtend terug naar Nederland te reizen.

Wil je ook mee in 2023?

Meer informatie over de georganiseerde reis naar de Valtellina Wine Trail vind je hier: Valtellina Wine Trail reis 2023