Limburg Wine
Valtellina Wine Trail reis 2021

Valtellina Wine Trail reis 2021

Valtellina Wine Trail reis 2021

Afgelopen jaren ben ik meerdere keren in Valtellina geweest. In 2018 was ik in het voorjaar te gast bij de organisatie achter de Valtellina Winetrail met als doel een wijnreis op te zetten naar dit hardloopevent. In november van dat jaar was ik er met 3 deelnemers en waren we dik onder de indruk van het evenement. Hierover schreef ik eerder en was de inspiratie voor het beginnen van Limburg Wine. Hardlopend langs de Limburgse wijngaarden en bourgondisch afsluiten. Het opnieuw aanbieden van deze reis bleef ook trekken en dit jaar lukte het eindelijk met een groep van 10 lopers naar de Valtellina Wine Trail te gaan. Het werd een geweldig verblijf.

Sondrio – Valtellina

Wijnproeverij Triacca – La Gatta

De reis is vooral geschikt voor trailrunners die ook van het goede leven houden (lees: wijn en goed eten) of voor wijnliefhebbers die het ook wel leuk vinden om een stukje te wandelen. Kort samengevat is dit een sportieve wijnreis met als hoogtepunt de Valtellina WineTrail op zaterdag. De aankomst in Sondrio is op woensdag en eindigt met een diner in het Hotel waar we verblijven.

Op donderdag na het ontbijt trekken we rond het middaguur richting Bianzone. We worden verwacht in het 500 jaar oude klooster La Gatta, dat nu in dienst is als wijnkelder en ontvangst van wijnmaker Triacca. Dit klooster ligt prachtig gelegen tegen de hoge terassen met wijnstokken aangeplant volgens de methode van Domenico Triacca. Hij bedacht om de rijen niet omlaag, maar in de breedte te planten, zodat het makkelijker te onderhouden en oogsten is.

Sofia, onze gastvrouw, wacht ons al op en vraagt ons om op het terras in de mooie sofa’s plaats te nemen. Snel komt ze naar buiten met een heerlijke witte wijn (druif: Pinolo Valtelinesi) om de rondleiding, proeverij en lunch te beginnen. Dat we halverwege november in de Alpen met een zonnetje en 16 graden nog buiten kunnen zitten is bijzonder en geweldig te noemen en zou de hele week blijven duren.

Wijngoed La Gatta van Casa Vinicola Triacca

De kelders van La Gatta zijn indrukwekkend, al zien we geen grote eikenhouten vaten, zoals bij Nino Negri in Chiuro, maar dat heeft een reden. Deze vaten staan in Tirano in een grotere loods. Triacca is samen met Nino Negri de grootste wijnproducent van Valtellina. Na de rondleiding en de nodige indrukken mogen we in een mooie kamer plaatsnemen aan een tafel: Lunch en proeverij!

4 keer Nebbiolo delle Alpi

We krijgen 4 keer een rode wijn voor geschoteld, allemaal Nebbiolo, maar allemaal een iets ander karakter (bijvoorbeeld de sforsato en Prestigio) en bij iedere wijn een bijpassend gerecht. Eerst een bord met lokale vleesgerechten, daarna risotto, pizzocherri en afsluiten met lokale kazen. Een genot!

Triacca wijnproeverij en lunch

De enige remedie na al dit heerlijks is een wandeling. La Gatta ligt direct aan het parcours van de marathon en de lopers zullen tijdens het event ook door de kelders van La Gatta lopen. Wij gaan echter de steile beklimming door de wijngaard achter La Gatta omhoog en volgen een paar kilometer het parcours, tot hogerop in het bos. Een waanzinnig mooie route en direct een indicatie van het soort paden en moeilijkheden die je onderweg kunt verwachten op zaterdag.

Na de wandeling verlaten we La Gatta. In Sondrio gaan we ons startnummer oppikken en reserveren nog snel een tafel bij La Locanda dello zio Peppo voor het diner.

Op vrijdag gaan de meesten naar Tirano, startplaats voor de marathon, en verkennen de stad. Lunch doen we in Tirano en via wijnmaker Marcel Zanolari in Bianzone, die helaas niet aanwezig is, rijden we via de touristische route terug naar Sondrio. ’s Avonds sliuten we af bij een pizzeria en gaan de meesten alle spullen klaar maken voor de wedstrijddag.

Lunch La Gatta

Valtellina Wine Trail racedag

De een is nerveus en onzeker, terwijl de meesten redelijk ontspannen zijn. Spannend is het sowieso, want het is voor iedereen nieuw, maar ook een echte uitdaging. Wat wel opviel is de zwaarte van het parcours. De 42km is zo zwaar, dat je wel een ervaren trailrunner en marathonloper moet zijn om deze aan te gaan. In feite is de 21km vol met alle mooie facetten van deze route en meer dan een uitdaging voor iedereen.

Wandelen

Ben je geen hardloper of geblesseerd, dan is de Sassella Trail van 12km een mooie uitkomst. Hier kun je als wandelaar aan deelnemen. Zelf liep ik in 2018 de halve marathon en nu de Sassella 12km. Wat een genot deze 12km. Uitdagend en mooi.

Sassella Trail proeven onderweg

Proeven of door?

Bij de 12km wandeling, waar je ook mag hardlopen, is het na ruim 1km al prijs, we mogen wijn proeven. Nu lijkt het een proeffestijn te zijn onderweg, maar dat is zeker niet het geval. Bij 3 wijnmakers kun je wijn proeven en daarmee is het ook verantwoord op de technische paden. Bij de 21 en 42km is het sowieso een stuk minder proeven.

De ultieme uitdaging, wat vraagt voor veel trailrun en marathon ervaring is de marathon. Tel 2 uur op bij je marathon tijd en dat zal je zeker onderweg zijn.

De sportieve uitdaging is de halve marathon en de proefuitdaging zit in de 12km Sassella trail al zul je uiteindelijk ook die 12km moeten volbrengen. Onze hardlopers volbrachten deze in 2uur en wij wandelden er ruim 3u30 over. Zegt voldoende over het parcours.

Sassella Trail parcours

Parcours

Het parcours is een opvolging van veel: veel klimmen en dalen, veel wijnvelden, veel publiek dat enthousiast is en veel schoonheid van wijnkelders, oude dorpjes, trails door wijngaarden en dit jaar ook prachtige weersomstandigheden. Een race in de bergen in november lijkt te vragen om sneeuw en/of regen en koude. In Valtellina is de 8e editie gehouden van de winetrail en 2 keer was het een regeneditie en de andere 6 keren droog en vaak mooi loopweer. Toegegeven 18 graden was een bijzondere beleving. De Winetrail werd dit jaar zelfs 2 weekenden later als normaal gehouden.

Alle deelnemers van onze groep finishen op de Sassela 12km, Halve en hele marathon. De reacties zijn unaniem enthousiast, maar ook duidelijk over het parcours. Zwaarste wat ze ooit liepen. Geen moment van herstel mogelijk.

2022

Komend jaar gaan we terug naar de Valtellina WineTrail. Wil je mee, dan stuur een mail naar info@limburgwine.nl zodat ik je op de hoogte houd van de reis.

Finale klim halve en hele marathon Valtellina WineTrail
Valtellina wijnterassen