Portugal: Vinho Verde
Portugal: Vinho Verde

Portugal: Vinho Verde

Wine & Travel Week

Tijdens de Wine & Travel week in Porto was de 2e helft van deze week ingedeeld voor het bezoeken van Portugese wijngebieden. Ik koos voor de Vinho Verde & Douro vallei.

Vinho Verde

De afgebakende regio Vinho Verde strekt zich uit over het noordwesten van Portugal, in het gebied dat traditioneel bekend staat als Entre-Douro-e-Minho. De rivier de Minho is de noordelijke grens, die deel uitmaakt van de grens met Spanje, de zuidelijke grens wordt gevormd door de rivier de Douro en de bergen Freita, Arada en Montemuro, in het oosten wordt het begrensd door de bergen van Peneda, Gerês, Cabreira en Marão , en de westelijke grens is de Atlantische Oceaan. Qua geografisch gebied is het de grootste Portugese afgebakende regio en een van de grootste in Europa.

Vinho Verde is de Portugese benaming van groene wijn. Groen is gebaseerd op de vaak groene glans op de witte wijnen. De meest voorkomende druif is de Alvarinho (Albarino in Galicië, Spanje), maar ook meer inheemse druiven als de Loreiro en de Avessa druif. In de Vinho Verde bezochten we 3 quintas, voordat we uiteindelijk bij Hotel Monverde aankwamen.

Terra Rosa Country House & Vineyards

Vanuit Porto bereiken we onze eerste bestemming, de Terra Rossa Country House & Vineyards. De wijngaarden en de heuvels eromheen zijn prachtig. De geplukte druiven uit de wijngaarden gaan naar een coöperatie die hier wijn van maakt. Wijn dat de mensen van Terra Rossa weer kunnen aanbieden aan hun gasten. We worden enthousiast ontvangen, wat overigens op iedere locatie waar we komen het geval zal zijn.

Terra Rossa ligt vlakbij Ponte de Lima niet ver van de Spaanse grens met Galicië. De omgeving is heuvelachtig en zeker op de dag dat wij er zijn, prachtig door de aanwezige zon. Op het familie landgoed, van 1758, staan meerdere huizen, waaronder meerdere kamers om te verblijven. Prachtig ingericht en met een geweldig zwembad en uitzicht over de heuvels, wijngaarden en klein beekje. Een ultieme plek om te onthaasten.

Ook prachtig hier is de ontbijtruimte, waar je door ieder raam een mooie blik op de vele wijngaarden behoudt. De lunch met lokale producten en wijn die we krijgen geserveerd is heerlijk. Echt een aanrader om tijdens een rondreis door het noorden van Portugal te blijven slapen. Je kunt vanuit hier meerdere uitstapjes doen en zelfs de mooie stranden ten noorden van Porto zijn zo bereikt.

Quinta do Ameal

Direct aan de Lima vinden we de meer bosrijke Quinta do Ameal, gelegen in een van de 3 subregio’s van de Vinho Verde: Lima. Op deze 30 hectare grote Quinta is het centrum van de zeer lokale druif de Loureiro. Een domein dat dateert sinds 1710, dus met veel historie en dat is goed zichtbaar en ook op een mooie manier bewaard gebleven.

Op dit landgoed is biodiversiteit een belangrijk onderdeel, mede daarom zal de bosrand altijd bewaard blijven en de prachtige tuinen bijdragen hieraan. De rivier de Lima is van belang voor de wijnbouw en zorgt zeker in extreem warme periodes voor voldoende water voor de druiven. Hoe hoger de wijngaard hoe beter de druiven. De Loureiro heeft een aromatisch profiel met veel citrus tonen, zuren en zeker in combinatie met de kalkhoudende grond een mooie sprankeling in het glas van mineraliteit.

De wijnen worden op verschillende manieren gemaakt, naar gelang de kwaliteit van de druif. Natuurlijk zijn er de Inox tanks, maar er staan ook Betonnen tanks, qvevri’s en houten vaten. Deze varieteiten gaan we vervolgens ook proeven. De wijnen van Quinta do Ameal worden sinds 2017 gemaakt door het fameuze wijnhuis Herdade do Esporao, dat hun oorsprong heeft in de Alentejo. Esporao heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en daarom is Quinta do Ameal op hun radar gekomen. Naast Quinta do Ameal hebben ze in de Douro nog een quinta (Murcas). Esporao maakt overigens ook geweldige olijfolie.

Wijntourisme

Onze 2e lunch deze middag vindt plaats in het prachtige vakantiehuisje van de Quinta do Ameal. Hier kun je verblijven in 2 verschillende huizen, de Casa Grande en de Casa da Vinha. Je kunt hier allerlei activiteiten ondernemen, zoals mountainbiken, waarbij je zelfs langs de rivier de Lima over een fietspad richting de zee of de andere kant richting de bergen kunt fietsen. Een zwembad is ook present en natuurlijk de mogelijkheid heerlijk te wandelen over het hele domein. De lunch is natuurlijk weer fantastisch en de wijnen passen weer perfect.

Quinta da Aveleda

We gaan voordat we de dag afsluiten bij het prachtige Monverde nog langs bij een van de grootste wijnproducenten van Portugal, Quinta da Aveleda. Een wijnhuis dat zeer veel exporteert naar bijvoorbeeld Brazilië en per jaar maar liefst 21 miljoen flessen wijn produceert. Wijnen onder het label Aveleda, maar ook andere labels als Casal Garcia en Quinta Vale D. Maria uit de Douro

Het wijnhuis is ruim 150 jaar oud en is een familiebedrijf, opgericht door Manoel Pedro Guedes. Hij begon met het planten van wijnstokken en dit leidde uiteindelijk zelfs tot het ontstaan van de wijnregio Vinho Verde. Op de Quinta staan ondertussen al ruim 85 huisjes voor personeel, zodat zij goede huisvesting hebben, maar wat vooral opvalt is de prachtige Engelse tuinen waar je doorheen kunt lopen. Er komen zelfs bezoekers naar deze tuinen, zonder dat ze voor de wijn komen.

Wij mogen afsluiten met een mooie proeverij van 3 wijnen gemaakt van de Loereiro en Alvarinho druiven en de middelste is een blend van beide druiven. De lokale worst en kaas is een genot om erbij te proeven.

Monverde Wine Experiene Hotel

Wakker worden in een eigen kamer met op je balkon een prive zwembad en omgeven door wijngaarden is voor iedereen een droom. Een droom die hier werkelijkheid wordt, op de domein van Monverde. Hotel is een groot woord, want in feite zijn er meerdere locaties verspreid op het wijndomein waar je kunt verblijven. Hoogwaardige kwaliteit en echt ultiem genieten. We arriveren hier in het donker, dus hebben nog geen idee over de schoonheid van deze locatie.

Bij het wakker worden is het rond het vriespunt, maar achter de heuvels zie je al de zon ontwaken en opkomen. Een schitterend schouwspel en een voorbode voor een prachtige zonnige dag, welke we na het ontbijt zullen vervolgen in de Douro vallei. Het Monverde Wine Experience Hotel is echt een aanrader om te combineren met de eerdere Quintas. Verdeel dit natuurlijk over meerdere dagen en niet zoals wij op 1 dag.

Lees verder over de Wine & Travel week in de Douro vallei

Meer informatie over de Vinho Verde en de routes om te rijden: Rota dos Vinhos Verdes