Portugal: Douro
Portugal: Douro

Portugal: Douro

Douro Valley

Het Unesco werelderfgoed van de uitgekapte wijnterrassen is op foto’s al indrukwekkend, maar als je er uiteindelijk zelf bent, dan ervaar je de pure schoonheid van deze vallei. 

De Douro is het eerste wijngebied (1756) dat een eigen afgebakende regio werd, zoals later Champagne ook zou volgen. 

de vallei van de Douro is ingedeeld in 3 subregio’s: Baixa Corgo, Cima Corgo en Douro Superiore, wat loopt tot aan de Spaanse grens. Mede door het meandere effect van de rivier en de beschermende bergen gelegen voor de Baixa Corgo is er een ideaal klimaat voor de wijnbouw. Porto zelf heeft redelijk veel regenval en een zeeklimaat, terwijl in de Douro minder regenval is en meer zonuren, een continentaal klimaat. 

De Douro is verantwoordelijk voor de beroemde portwijn, maar ondertussen ook verantwoordelijk voor de ‘onversterkte’ Douro DOC wijnen. In de Douro staan 100 verschillende druivenrassen aangeplant, allemaal toegestaan voor Port. Ruim 50% van de wijn uit de Douro is geen Port, maar ‘gewone’ wijn. 

Versterkte wijn

Port wijn is een versterkte wijn. In de Douro vallei werden na de oogst de druiven naar de kelders gebracht, waar ze in grote betonnen bakken werden gedropt. Daar werd direct begonnen met het zo snel mogelijk onttrekken van kleur van de druiven. De druiven werd vroeger door een groep mannen platgedrukt met de voeten, wat een perfecte manier van extractie was. Ondertussen gebeurt dit grotendeels machinaal. De reden van snelle extractie heeft te maken met het feit dat er redelijk snel tijdens de fermentatie een alcohol distillaat van 77% alcohol wordt toegevoegd. Dit zorgt enerzijds voor een versterkte wijn, maar stop ook de fermentatie, waardoor er restsuikers overblijven en dat zorgt voor een versterkte zoete portwijn. Er zijn meerdere Port Stijlen, zoals Ruby, Tawny, Late Bottled Vintage en Colheita.

Ook in Douro bezoeken we meerdere Quintas. Quintas die grotendeels allemaal opgekocht zijn door grotere Port namen. Quinta do Seixo waar we het eerst stoppen is onderdeel van Sandeman. In de mooie lange weg omhoog naar de Quinta zie je ook prominent in de wijngaard een groot bord met ‘Sandeman’. Eerst krijgen we een korte rondleiding en daarna besluiten we met een proeverij van Portwijnen met uitzicht op de Douro. 

Quinta da Bomfim is in Pinhão, een centraal punt in de Cima Borgo is onze plek voor een heerlijke lunch. Bomfim is onderdeel van de familie Symington en dat is historisch gezien een hele belangrijke familie voor de Port industrie. Zij hebben Graham’s en DOW port in hun portfolio. 

Uiteindelijk na de vele fotomomenten in de vallei sluiten we af bij Quinta de Ventozelo (Port Cruz) waar de jonge wijnmaakster Rita Ferreira ons een proeverij geeft van single-variety wijnen uit de Douro en uiteindelijk ook een Port Cruz 20y Ruby port. Op deze prachtige locatie sluiten we af met een geweldig diner. 

Onze reis door de Vinho Verde en Douro eindigt uiteindelijk een dag later na het ontbijt met de terugreis naar Porto waar we de week afsluiten met een lunch in het WOW – World of Wine Museum.