Porto: Wine & Travel Week 2023
Porto: Wine & Travel Week 2023

Porto: Wine & Travel Week 2023

Wijntourisme

“Porto was a business hotspot, not a Touristic one. That should change”, Profetische woorden die Adrian Bridge van het World of Wine Museum uitsprak in 2010 en wat hij herhaalde tijdens onze afsluitende rondleiding door het Wijnmuseum in Vila Nova de Goia. Woorden die volgden na een succesvolle eerste editie van de Wine & Travel Week in Porto.  

Wine & Travel

Wijnreizen zijn al een tijdje gewild, maar steeds meer wijngebieden gaan inzien dat het zelfs een combinatie betreft dat de regio kan verrijken. Op steeds meer manieren wordt het zogenaamde Oenotourisme aangewakkerd. Portugal heeft geweldige natuur en daarmee alle ingrediënten voor schitterende reisdoelen. Het heeft daarnaast ook in vrijwel elke uithoek wijngaarden aangeplant. Tijdens de Wine & Travel week in Porto werden deze wijnregio’s gepromoot en uiteindelijk ook bezocht. 

Reisaanbieders, wijnschrijvers en wijnmakers reisden naar Porto voor deze week met als doel hun netwerk te vergroten en de reislocaties te bekijken voor mogelijke wijnreizen naar Porto en Portugal. 

Het programma dat Essencia Company in Porto, in samenwerking met Visit Portugal samenstelde was indrukwekkend. 

Forum, B2B en Experiences

De week was opgeknipt in 2 delen. Het eerste deel van de week speelde zich af in Porto, waarbij het historische gebouw Alfandega do Porto het centrale punt was. Een verdieping was ingericht waar zakelijke aanbieders elkaar konden ontmoeten in de zogenaamde Business to Business (B2B) ruimte. Great Wine Capitals waren er met alle wijn hoofdsteden aanwezig, maar vooral ook veel Portugese aanbieders van wijntoerisme. 

Tijdens het Forum waren er sprekers die interessante onderwerpen bespraken, zoals duurzaamheid in de wijnwereld, maar ook de Digitale opkomst. “Is er nog ruimte voor hardcopy reclame?” Een vraag waarover zelfs een debat werd gevoerd en interessante stellingen werden gedropt. Spreker Ivan Carvalho van Monocle Magazine kon mij overtuigen van wel. “Hoeveel lees je überhaupt van een bericht op instagram en hoe voorkom je swipe gedrag, zodat je echt gaat lezen over het onderwerp?”. 

Proef Portugal – Sea & Earth  

Bij goede wijn hoort goed eten. Dat hebben we mogen ervaren. Topchefs waren present om ons de meest geweldige lunches en diners voor te schotelen. Bij de lunches en diners werden 2 gave thema’s gebruikt: Portugal Sea and Earth. Geserveerde met heerlijke wijnen uit Portugal als perfecte wijn-spijs combinatie. 

Visit Portugal

De hele week draaide natuurlijk om het bevorderen van het wijntoerisme en de vele reisdoelen dat Portugal herbergt. Visit Portugal was vanzelfsprekend een belangrijke partij hierin. Portugal heeft qua wijngebieden erg veel te bieden, waarbij meerdere klimaten passeren. Van het koelere noorden tot het warme Algarve en zelfs de subtropische eilanden Madeira en de Azoren. 

Tijdens het 2e deel van de week waren deze gebieden ook te bezoeken. Je mocht vooraf aangeven welk gebied je voorkeur had. Samen met 20 andere metgezellen koos ik voor het noorden van Portugal Noord met de Vinho Verde en Douro Vallei.