Valtellina ontdekken
Valtellina ontdekken

Valtellina ontdekken

Valtellina Lombardia

De eerste vraag die ik krijg als ik iemand over een van mijn favoriete wijngebieden begin, “Waar ligt Valtellina”. Een minder bekend gebied, maar tegelijkertijd dichtbij een van de bekendste meren van Italië, het Comomeer. Vanuit het noorden van het meer, trekt de vallei vanuit Morbegno via Sondrio in een bocht rondom de Bernina Gruppe richting Tirano en uiteindelijke zelfs Bormio.

Ik schreef al eerder over deze vallei in verband met een georganiseerde wijnreis die ik organiseer, maar stel je zult binnenkort tijdens een vakantie door deze vallei passeren of, nog beter, er verblijven, dan zal ik jullie helpen met enkele leuke tips.

Tip: Ga meer met de wijnreis naar Valtellina

Nebbiolo delle alpi

Nebbiolo is een van de bekendste wijndruiven, vooral door de Barolo en Barbaresco’s uit Piemonte, en is een druif die je niet snel buiten dit gebied zult aantreffen. Deze druif is echter ook erg populair op hoog aangelegde terrassen in de bergen, zoals in het Aostadal, maar vooral in Valtellina, waar het de naam Nebbiolo delle Alpi (Nebbiolo van de Alpen) heeft verworven. Al heeft het origineel de naam Chiavennasca en zul je dit heel soms nog op flessen zien passeren.

Lees hier verder over de tips over Valtellina