Vipava Trail Wijnreis
Vipava Trail Wijnreis

Vipava Trail Wijnreis

Lees het reisverslag van de Vipava Wijn reis

Vipava Slovenië

Komende week strijken we neer in Slovenïe, waar we met een select groepje een pilotreis gaan maken. Een wijnreis gekoppeld aan een Trailrun event in de Vipava vallei. Vipava is een klein dorpje waar de vallei zijn naam aan te danken heeft. Het ligt dicht tegen de Italiaanse grens. Het is onderdeel van het Primorska wijngebied, waartoe ook Goriska Brda toe behoort. Een wijngebied wat nog redelijk onbekend is bij de massa, maar super interessant voor wijnkenners. Er wordt in de Vipava vallei veel biologische of biodynamische wijn verbouwd.

Zelen, Malvazija en Rebula

Klinkende namen van autochtone druiven die veel staan aangeplant in de Vipava vallei. Rebula is zelfs voor 70% verantwoordelijk voor de witte wijnen rondom Gorica en Nova Gorica. Vipava staat bekend om z’n productie van witte wijn, maar maakt zeer zeker ook rode wijnen, zoals Refosk (Refosco) een druif die ook in Friuli (Italië) veel aangeplant staat. Aan beide kanten van de grens beschouwen ze deze druif als autochtoon. De relatie met Italië wordt zo al snel duidelijk en is vooral rondom Gorica Brda tastbaar. Dit plaatsje is zowel Italiaans als Sloveens en de wijnboeren hebben aan beide kanten van de grens wijngaarden aangeplant. De grens ligt er wel, maar is voor de inwoners een formaliteit. Een leuk feitje is dat de Vipava Ultratrail (160) zelfs vanuit deze plek aan Italiaanse kant zal starten. Hiermee loop je tijdens deze ultratrail zelfs in 2 landen. Maar wij komen niet voor die 160km. Wij komen voor de wijn en natuurlijk ook een beetje hardlopen.

Vipava Ultratrail

De Vipava Ultratrail is een groot trailrun evenement dat ieder jaar groeide, maar ook steeds meer gebruik ging maken van hun unieke omgeving. Naast de mogelijkheid om veel Outdoor sport te kunnen bedrijven is de vallei natuurlijk een walhalla voor wijnliefhebbers. Juist daar spelen ze meer op in, vooral ook met kortere afstanden, zoals een 32km, 13km en een echte Hike en Wine van 8km. Hike zegt al voldoende, je gaat deze afstand wandelen en je zult onderweg op meerdere plekken mogen proeven van de lokale wijn en andere heerlijkheden.

Vipava wijnreis 2023

De opzet van deze pilotreis is een echte wijnreis naar de Vipava Ultratrail in 2023. Tijdens zo’n reis komen dezelfde ingredienten terug, zoals bij de Valtellina Wine Trail reis, namelijk een geweldige wijnproeverij met lunch of diner en het onderdompelen in de lokale eet-en drinkcultuur. Daarnaast zal in het pakket ook een deelname aan een van de kortere afstanden (8-13-32km) zitten. Aangezien het een wijnreis betreft met een sportieve insteek willen we niet inzetten op deelname aan langere afstanden, zodat het programma niet teveel uit elkaar loopt.

Ontdek de vallei

In het weekend van 6-8mei is het evenement en er zijn ook tal van nevenactiviteiten (veel wijn gerelateerd) die aangeboden worden om de regio echt te leren kennen. Wij gaan daar zeker aan deelnemen en zullen dit met jullie delen. We hopen je enthousiast te maken om in 2023 met ons mee te gaan naar Slovenië.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.