Annecy et les Vins de Savoie
Annecy et les Vins de Savoie

Annecy et les Vins de Savoie

Lac d’Annecy

Het meer van Annecy ligt in het hart van de Franse Alpen. Modaine plaatsen als Chamonix en Megeve liggen op een ruim uur rijden en het meer zelf is perfect om te recreëren. Het water is verassend warm en in de zomer is het meestal lekker warm. Wij liggen op een camping aan de onderkant van het meer, bij Doussard. Een plek dat ik 2 maanden eerder als mijn Waterloo moest aanvaarden, toen ik halverwege de Maxi-Race Trailrun van 80km niet meer verder wilde. Na 44km vond ik het welletjes. Nu in juli omarm ik het knusse leuke plaatsje als een geweldige vakantie omgeving.

Camping Ideal

Een camping met deze naam belooft veel, maar maakt het ook meer dan waar. Geweldige camping, beetje hoger gelegen met een mooi uitzicht op het meer, maar met ook fijne faciliteiten voor onze jonge dochters. Voor mezelf is er rondom volop natuur vertier. Met het gezin wandelen we geregeld een stukje, maar zelf trek ik meerdere keren de loopschoenen aan om meerdere bergpaden te bedwingen. Dit kan allemaal vanuit de camping en 1 dag onderneem ik zelfs een vervolg van mijn Maxi-Race vanuit Doussard. De Col de Forclaz beklim ik door het bos, via de officiele route, en eenmaal boven ontvouwt zicht een prachtig uitzicht. Ik neem me voor met de kinderen terug te komen met de auto (wat we ook doen en er een lekkere Crêpe eten). Zelf loop ik door naar Chalet Renard, koop er een Reblochon kaas en maak de afdaling terug naar La Thuile, het kleine gehucht waar onze camping ligt.

Wijn van de bergen

In Frankrijk vind je volop wijngaarden, maar in de Alpen is dat dungezaaid, maar er zijn plekken, waar je echt kwalitatief mooie wijnen kunt aantreffen. Deze liggen voornamelijk langs de rivier de Isère, vanaf Albertville richting het Lac de Bourget bij Aix-les-Bains. Tussen het meer van Annecy en het meer van Bourget ligt het prachtige bergmassief van Bauges. Via de Col de Tamié rij ik richting de vallei van de Isère om enkele mooie wijngaarden te gaan ontdekken. Een trip dit ik me nog altijd heug, wat een geweldige roadtrip was dat.

Via Frontenex volg ik de rivier de Isère en ondertussen neem ik de Routes des Vins en passeer prachtige wijndorpen en wijngaarden, vastgeplakt tegen de voet van de bergen. Uiteindelijk kom ik bij een leuk wijndomein, Domaine de Méjane, waar ik na lang wachten iemand aantref en de kans krijg om hun wijnen te proeven. Vooral de witte wijnen, die kruidigheid van de bergen herbergde, en de mousserende wijnen gemaakt via de methode traditionelle (zelfde manier zoals ze Champagne maken) zijn echt van een goed niveau. Uiteindelijk neem ik een doos mee voor op de camping en geniet ik nog een week na van de wijn aan het meer van Annecy.

Massif de Bauges

Het massief de Bauges is een mooi gebergte, waardoor er een mooie vallei loopt, waarbij je door de bergen van het ene meer naar het andere kunt rijden. Niet via de Autoweg, maar gewoon via de prachtige natuur en onderweg kom je meerdere kaasmakers tegen of andere producten van mooie lokale producten. De natuur is adembenemend. Hier kun je je berghart helemaal ophalen. Weliswaar nog niet het extreme hooggebergte, maar iemand die een voorliefde heeft voor trailrunning kan hier zijn hart wel ophalen, maar mountainbike of renfiets is ook een mooie optie.

Uiteindelijk arriveer ik na een mooie roadtrip weer in La Thuile en geniet nog een paar zonnige dagen van het meer van Annecy.