Porto stedentrip
Porto stedentrip

Porto stedentrip

In 2013 was ik voor het eerst in Porto, een sfeervolle stad met een prachtig oud centrum, en ook nog eens gelegen aan de “gouden rivier”.
Een stad die uitermate geschikt is voor een relaxte stedentrip. Wij hebben een paar dagen kunnen genieten van de prachtige gebouwen, vriendelijke mensen, lekkere gerechten en natuurlijk van heerlijke wijnen.

Planalto

Porto is de tweede stad van Portugal, het land en de portwijn hebben hun naam aan deze stad te danken. Het oude centrum, Ribeira, ligt aan de rivier de Douro. Hier wandelen we door de sfeervolle straatjes met gekleurde huisjes en hebben we prachtige uitzichten over de rivier met de gekleurde port-bootjes. Tussen de wandelingen door pauzeren we op een sfeervol terras en nemen we lekkere lokale hapjes vergezeld met een glaasje heerlijke witte wijn: Planalto Vinho Verde Riserva. Een prachtige droge witte wijn afkomstig van het Trás-os-Montes wijngebied. Een hoger gelegen gebied, waar mooie witte wijnen vandaan komen. Het Trás-os-Montes is ook een gebergte dat verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de Douro wijnen, het iets lager gelegen meer bekende wijngebied. Het zorgt ervoor dat de temperatuur in de Douro warmer is en minder neerslag valt. Vergelijkbaar met het Vogezen gebergte en de droge Elzas

Port Wijnen

Natuurlijk mag tijdens ons verblijf in Porto een bezoek aan de Portkelders niet ontbreken. De meesten liggen aan de overkant van de Douro, in de wijk Vila Nova de Gaia. Om aan deze kant van de stad te komen moet je de bekende brug Dom Louis I oversteken, ontworpen door Alec Eifel. Porto heeft veel tegenstellingen in rijk en arm. Via een iets armere wijk lopen we richting de brug. Er wordt hier ook veel op straat gekookt, zoals vis op de barbecue. Dit geeft een leuke sfeer. De ogenschijnlijk armere mensen zie je hier nooit klagen en altijd vrolijk rondlopen.

Bacalao, Fish & Chips

We komen aan bij het wereldbekende Sandeman voor een rondleiding in de Portkelders, waarna we ook nog een proeverij krijgen. Je proeft een witte en rode port. Deze instap Port wijnen konden me nog niet direct bekoren, maar gelukkig zou ik later die dag in een klein wijnwinkeltje in Porto overtuigd worden. Daar proefden we een heerlijke Niepoort Colheita. Na ons bezoek aan de portkelders bleven we in Vila Nova de Gaia en gingen we eten in een knus, industrieel visrestaurant, waar we aten met de lokalen. Weinig andere keus als het eten van Bacalao met chips, oftwel fish and chips. Wat een topsfeer was dit!

Weinig andere keus als het eten van Bacalao met chips, oftwel fish and chips. Wat een topsfeer was dit!

Ribeira

In de wijk Ribeira kun je blijven rondlopen, maar natuurlijk is er meer te ontdekken. Zo kun je met de port-bootjes een tochtje over de Douro maken en rijden er in de stad de antieke trams. Met de kabelbaan gaan we naar het uitkijkpunt Serra do Pilar en vanaf hier maken we een mooie wandeling terug naar het oude centrum. Het treinstation is prachtig versierd met Azulejos, de blauw-witte tegeltjes.

Vanaf het treinstation kun je makkelijk het strand aan de Atlantische kust bereiken en dat hebben we snel meegepikt. Even afkoelen in zee!
Porto heeft ons hart gestolen en is voor herhaling vatbaar, maar dan in combinatie met een tocht langs de Douro en de mooie wijnhellingen.
Met regelmatig een glaasje Planalto wanen we ons weer even in Portugal!

Porto deel 2

Binnenkort zal ik aanwezig zijn bij de WINE & TRAVEL WEEK in Porto, waar ik als wijnschrijver/kenner aanwezig zal zijn.
Hierover zal ik binnenkort schrijven en ook wat dieper ingaan op de verschillende port en droge wijnen.