Puglia – Paesi di Trulli
Puglia – Paesi di Trulli

Puglia – Paesi di Trulli

Lord of the Rings

Als je Bari met de auto verlaat en het achterland van Puglia inrijdt, dan waan je je in een decor van lord of the Rings. In elk geval erg sprookjesachtig zoals de lokale Trulli’s, typische lokale witte huisjes in Puglia, aandoen. De omgeving zelf doet erg Engels aan met de mooie stenen muurtjes en het heuvellachtige aspect. Achter deze muurtjes dan toch iets typisch meditteraans, de vele olijfbomen.

Primitivo

De olijfbomen waren jarenlang het uithandbord van Puglia, de hak van Italië, waar ook veel, vooral veel, wijn vandaan kwam. Dat deze wijn nu ook een uithangbord is geworden heeft deels ook te maken met Californië en de lokale druif Zinfandel. De karakteristieken van deze druif hebben grote gelijkenissen met de Primitivo druif en jarenlang werd gedacht dat dit dezelfde druif was, wat de populariteit ten goede kwam. De wijnmakers in puglia begonnen kwalititieve wijn te maken van deze druif en lieten de kwantiteit varen. De wijnstokken werden uitgedund en ontrost, zodat de betere druiven bleven hangen en dat werd gemerkt in het glas.

Negroamaro

Naast de Primitivo is de Negroamaro de druif van Puglia en levert vaak ook prachtige blends met de primitivo of zelfs een ‘dolce’ versie, waarbij lokaal graag een uiencompote wordt geserverveerd op brood. Een prachtige wijn-spijs combinatie wat ik zelfs in Nederland heb uitgeprobeerd en zonder de emotie van een vakantie, was het nog steeds een perfecte combinatie.

Alberobello

Toen wij een paar dagen in Puglia verbleven, hadden we een Trulli gehuurd in het centrum van Alberobello. Alberobello is wellicht het meest bekende Trulli dorp en indrukwekkend om door dat dorp te wandelen. Maar om Puglia echt te ontdekken, moet je met een auto (wij huurden er een) de omgeving gaan ontdekken. Wij hadden het geluk dat de dochter van Italiaanse vrienden van ons in Cisternino woonde en ons wilde meenemen naar enkele leuke plekken in Cisternino.

Osteria La Valle – Cisternino

Cisternino is een leuk plaatsje, waar veel leuke eettentjes liggen, maar waarvan Osteria La Valle de kroon spant. Een redelijk anonieme gevel en als je binnenkomt zie je goedkope houten tafels, zoals je deze vaak tegenkomt in een Nederlands pizzeria, en een glazen vitrine zoals bij de slager. In die vitrine ligt alles wat je zelf mag aanwijzen. Dit wordt vervolgens voor je klaargemaakt, terwijl jij wacht aan een tafeltje met een glas wijn. Natuurlijk denk je dat je te weinig hebt gekozen, maar eenmaal het bord voor je neus kom je erachter dat het wel erg veel is.
Deze Osteria is het omrijden meer dan waard, wat een kwaliteit wordt er geleverd en de authentieke Italiaanse sfeer maakt het helemaal af.

Adriatische kust en Lecce

Vanaf Cisternino rij je zo naar de Adriatische kust, waar prachtige stranden liggen. Bij warm weer zullen de stranden vol liggen, maar toen wij er in december waren, was het helemaal leeg en gaf een prachtige aanblik van de zee. Een kort stukje langs de kust brengt ons naar het Firenze van het zuiden: Lecce.

De bijnaam is gebaseerd op de oude architectuur van Lecce dat veel op Firenze zou lijken. Zonder te willen vergelijken kan ik wel stellen dat het een sfeervolle en mooie stad is. Ook hier vind je volop leuke eettentjes, dus ook een aanrader om te bezoeken.

Puglia moet je meemaken

Tijdens ons verblijf regent het veel en valt er zelfs een klein laagje sneeuw, wat bijna nooit voorkomt volgens onze Italiaanse vrienden in Nederland. Onze algemene indruk van Puglia was geweldig, echt een stukje Italië wat je een keer moet ervaren. Vooral ook omdat het lijkt alsof je soms in een andere wereld terecht bent gekomen. In de korte periode dat we er waren hebben we heerlijk gegeten en wijnen geproefd, al zijn we nooit naar een lokale wijnmaker gegaan.