Île de la Beaute – Corsica
Île de la Beaute – Corsica

Île de la Beaute – Corsica

Het mooie eiland!

Een naam dat de Fransen hebben gegeven aan Corsica, een eiland waarvan de bewoners zich zelf niet echt Frans voelen, waar je meer Italiaanse invloeden bemerkt, maar de Fransen hebben wel gelijk! Een prachtig eiland.

Wij waren er in 2010 en maakten eerst een tussenstop in Piemonte (lees blog: Piemonte), waarna we de boot namen vanuit Savonna in Ligurië naar Bastia, de rauwe havenstad in het noorden van Corsica. Bastia verlaten we snel en gaan op weg naar Calvi, waar we ons hotel voor 10 dagen hebben. We rijden door de desert des Agriate, een mooi stukje ‘woestijn’, voordat we weer de noordelijke kustlijn bereiken. Deze volgen we totdat we Calvi bereiken. 

Calvi is een mooi oud stadje, waar je leuk kunt slenteren, maar vooral ook erg goed kunt eten en drinken. De haven is gezellig met veel terassen en het bruist er enorm. Dit geldt overigens voor meerdere grotere kustplaatsen, zoals L’ile Rousse iets verderop gelegen. 

Calvi

Er zijn meerdere plekken waar de veerboten aanleggen en Corsica verbinden met het vasteland of met Sardinië. Calvi is een van die plekken en van oudsher ook een verdediging bastion. Een mooi verdedigingswerk kijkt over de Middelandse zee en toont de geschiedenis van dit plaatsje en Corsica. Een eiland dat al eeuwen strijdt voor onafhankelijkheid en waarvan Pasquale Paoli de verpersoonlijking van is. Hij riep in 1755 de republiek Corsica uit, na flinke strijd met Genua, dat Calvi bezette. Nadien is Corsica ingelijfd door Frankrijk en Napoleon, die er vandaan kwam, kwam later aan de macht in verband met zijn banden met Genua. Tot op heden is het eiland fel gekant tegen de Franse invloed en dat resulteerde sinds 1975 in meerdere aanslagen en rellen op het eiland. Dit zie je nog veel terug op de naamborden van de lokale dorpen, dat soms doorzeefd is met kogelgaten. 

Corse Noord

Corse, zoals Corsica lokaal heet, heeft een 2 deling in noord en zuid, waarbij de historische hoofdstad Corte (Corti lokaal) precies in het midden ligt. Een historische universiteitstad die we ook hebben bezocht. Corsica is extreem ruig, dus veel hooggebergte met een fameuze GR5 route die vanuit Calenzane dwars door het eiland loopt. Een van de zwaarste lange afstands routes in Europa. Zelf heb ik het eerste deel vanuit Calenzane gelopen en ondanks dat ik toen erg fit en sterk was, moest ik erkennen dat deze route exteem technisch was, maar zo mooi. 

Om tot Corte te komen, lopen wij niet de GR5 route, maar nemen de auto vanuit Calvi. Deze loopt eerst parallel met de noordelijke kustlijn, via L’Ile Rousse (gesticht door Paoli) en dan via T30 en T20 recht omlaag naar het centrum, naar Corte

Corte / Corti

Corte, of lokaal genoemd Corti, is een prachtige oude stad midden in het Parc National Regional de Corse in het hooggebergte. Vanuit de studentenstad kun je veel bergsport uitvoeren, zoals klimmen, raften en trailrunning. Je kunt echter ook met de auto een deel omhoog rijden via een Gorges. De keuze is enorm, aangezien er meerdere zijn, maar wij nemen de bekendste, de Restonica Trail. We hebben onderweg al een lokale geitenkaas gescoord en die zullen we hogerop meester maken langs het wild stromende water. Wat een prachtige omgeving en mooi moment om mee te maken. 

Wijn van Corsica

Een van de eerste dagen op Corsica trok ik gelijk naar een lokale wijnboer om deze wijnen te proeven. Aangezien wij een appartement hadden met een prachtig ruim balkon, was het wel fijn om ‘s avonds nog een glas wijn te drinken. Aan de noordkant van Corsica liggen meerdere wijngaarden, maar uiteindelijk land ik bij Clos Columbu en krijg een fijne proeverij van de lokale wijnen. De Vermentino druif (Vermentinu) is een aromatische druif wat hier erg goed presteert op de klei ondergrond met leisteen toplaag. Voor de rode wijn worden vooral lokaal onbekende druiven gebruikt, zoals Sciaccarellu en Niellucciu, maar ook aangeblend met Syrah (of Cinsault in de rosé). Ik neem een doos wijn mee en krijg als kado nog een extra fles wijn mee. Ik groet hem en zeg tot volgende week, waarop hij begint te lachen.

Als ik een week later terugkom om een nieuwe doos wijn te halen, begint hij te lachen, maar uiteindelijk begrijpt hij dat ik deze meeneem naar Nederland. Wijnen uit Corsica waren in 2010 nog niet zo bekend, maar zeer zeker in opmars. Momenteel hebben de wijnen uit Corsica een mooie reputatie opgebouwd, dus naast het geweldige eiland en mensen en nog grotere reden er snel terug te komen.

Galeria – Ponte Vecchio

Tijdens een van onze laatste dagen touren we nog een stukje door een ruiger gedeelte om uiteindelijk via Galeria uit te komen bij de Fangia rivier, die we een stukje volgen tot aan de Ponte Vecchiu. Een geweldige plek om te zwemmen en van rotsen te duiken, wat we dus ook doen. Wat nog gaver is, is dat we vrijwel de enigen zijn die er zijn. Een onvergetelijk moment. Na de heerlijke duik, gaan we terug via de kustlijn richting Calvi. We zien de hele tijd dreigende lucht, maar vlakbij Calvi is de lucht weer open getrokken en gaan we bij een mooie rotspartij aan de kust nog een mooie duik nemen. 

We zitten onder Calvi en kunnen voor het eerst echt een dieper stuk zee meemaken, want de baai van Calvi is erg ondiep, wat het ideaal maakt voor kinderen om in de zee te spelen, maar om te zwemmen moet je echt elders zijn, of dieper de zee in. 

Conclusie

Op veel plekken geweest, maar dit eiland blijft aan je trekken. Hier moeten we nog een keer terug om onze kinderen te laten ontdekken. Het wonderschone eiland!